Twelve-time winner of the Tornedalsloppet-race, Nina Lintzén is not only a cross-county skier, but also a snow researcher at Luleå University of Technology.
Tornedalsloppets mesta segrare genom tiderna är inte bara långloppsåkare, utan även snöforskare vid Luleå Tekniska Universitet:
Nina Lintzén från Luleå har vunnit hela tolv gånger, varav den första segern kom 2003 och den senaste 2024.
Lintzéns personliga rekord på den 45 kilometer långa sträckan mellan Svanstein och Övertorneå är 2:01:09, det är också den snabbaste damtiden hittills.
En sak är säker, med Nina Lintzén i startfältet, är det svårt att räkna bort henne från striden om segern. Men hur började hennes resa som skidåkare?
Jag åkte skidor när jag var liten, men slutade när jag var 10 år. Jag var inte speciellt duktig då och ganska liten till växten, så jag kom ofta bland de sista i tävlingar. Det gjorde inte så mycket för mig egentligen utan skidåkning för mig då var mycket förknippat med lek och utflykt. Jag fick dock höra att jag aldrig kommer bli ”en riktig” skidåkare, och slutade därför åka helt och hållet.
Faktiskt tog det nästan 10 år innan jag började åka skidor igen. År 1999 bestämde jag mig för att åka Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk som då var 5 mil. Jag bestämde mig för att om jag klarar det så skulle jag anmäla mig till Vasaloppet kommande år. Loppet gick bra, men jag tror att jag var bland de sista i mål. Året efter åkte jag så Vasaloppet och trodde att jag skulle göra det på en tid mellan 7-8 timmar. Det gick klart över förväntan och jag åkte på 6:04, klarade herrarnas medaljtid med ca 10 minuters marginal och var väldigt glad och nöjd!
Efter det började jag åka skidor allt mer, men det var nog först omkring 2008 som jag verkligen började träna på riktigt och satsa på skidåkningen. Då bodde jag i Sandviken och var tvungen att sköta utrustning, vallning och service själv, något som min pappa eller bror tidigare alltid hjälpt mig med. Till en början var det knepigt, speciellt i vissa fören… Jag vet inte hur många lopp jag stakade med fästvalla under skidorna för att jag helt enkelt inte lyckats valla fäste! Till slut bestämde jag mig för att det var lika bra att skippa fästet och staka, så jag började staka lopp mycket tidigare än det blev populärt bland den stora massan. Valla och skidpreparering har jag egentligen aldrig varit speciellt intresserad av, men det är ett ”nödvändigt ont” och lär man sig förstå vilka processer som styr friktionen mot snön så blir det mycket enklare. Nu har ju det till viss del varit en del av mitt arbete som snöforskare, så idag är vallningen oftast inget bekymmer.
Ett tips till motionärer är att inte komplicera det hela och inte lyssna blint på ”experter”. Viktigast av allt är att ha ett par bra skidor som är anpassade efter ens kroppsvikt och åkfärdigheter. Vallningen kan sedan göras relativt enkelt. Ofta alltid hårda paraffiner som i blöt eller smutsig snö toppas med pulver när det gäller glid. Eftersom jag slutade med fästvallning och började staka ska jag erkänna att fästvallning fortfarande inte är min starka sida, men även där gäller det att lära sig några ”standardvallningar” som fungerar i olika fören. Kallvalla/burkvalla i torr snö, ofta vid Tornedalsloppet ett lila eller blått klister som grund eftersom det ofta den tiden på året är isigt i snön. I blött före toppas det med rött klister.
Tornedalsloppet är absolut inte bara ett lopp för duktiga åkare, utan jag skulle säga att det alltid har varit ett lopp för alla! När Tornedalsloppet började med en separat start för damerna så har loppet även blivit lite av Norrbottens ”tjejvasa”. Man slipper trängseln och har bättre koll på vilka man tävlar mot. Loppet har även en väldigt ”snäll” banprofil som passar motionärer samtidigt som det är utmärkt drickaservice längs banan. Det är en väldigt fin tävling som absolut kan klassas med de bästa och mest populära i Europa, dessutom är det mindre krångligt och dyrt för oss som bor här uppe att åka detta lopp än t.ex. Vasaloppet.
Född: 1978
Meriter: Segrare Nordenskiöldsloppet 2017, trea Vasaloppet 2009, tolv segrar i Tornedalsloppet
https://ninalintzen.wordpress.com/